Ledarskapstips från fotbollen

Ledarskapstips från 6-åringarnas fotbollsträningar

I våras gick jag en tränarkurs för att hjälpa till med träningarna i min sons fotbollslag. Laget består av 6-7 åringar som började spela för ungefär ett år sedan. Kvalitėn
på passningarna, dribblingarna, spelsinnet och skotten varierar därför en hel del. Vissa barn är riktigt motiverade medan andra behöver lite hjälp med motivationen.

De tips man fick på tränarkursen kan också appliveras till företagsvärlden.

Grundreglerna var:

1. Det skall vara roligt att spela fotboll
2. Skäll aldrig på spelarna när de gör något dåligt. Man vet själv när man gjort bort sig.
3. Uppmuntra spelarna istället för att skälla.
3. Beröm alltid spelarna med ord som bra kämpat, bra sprungit, bra skjutet (fastän skottet gick några meter förbi) och härlig passning..

Genom att uppmuntra och berömma så kommer spelarna att få ökat självförtroende och nästa gång våga ta för sig lite mer. Att höra att de är dålig får dem att tro att de är riktigt dåliga och gör i sin tur att de blir rädd att försöka.

Kanske vi har en kultur i Finland att vi är så rädda för att få kritik så att vi slutar att försöka. Detta leder till att det låser sig och vi får inte fram de nya idéer och innovationer som vi nu verkligen skulle behöva. Bara för att vi rädda för att idéerna skall bli kritiserade av kollegor och samarbetspartners.

Så uppmuntra och beröm så sätter vi tillsammans Finland på fötter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>