Facebook annonsering billigare än Google annonsering?

Är det billigare att annonsera på Facebook än på Google? – I många fall kan det (ännu) vara mycket billigare att annonsera på Facebook än på Google. Detta gäller speciellt när det är en ny annonsör med liten budget. Om du annonserar på ett konkurrensutsatt nyckelord på Google kan du hamna att betala långt över 1€ per klick. Hur dyrt detta är beror förstås på hur mycket en besökare är värd för dig. Om du betalar 1€ och får 5€ i vinst per besökare är det ju inga problem då får du ju 5 ggr investerade pengar. Därför är det viktigt att räkna hur hur mycket du kan betala per klick före du börjar annonsera samt optimera din webbplats så att du får så mycket försäljning per besök som möjligt.

Hur mycket kostar Facebook annonsering

Hur mycket du hamnar att betala per klick på Facebook beror helt på din CTR (genomklicksfrekvens) på annonserna. Jag har sett kampanjer där man betalar mer än 3€ per klick men också det ultimata när man kommit ner till under 0.1€ per klick. Här är det förstås också att se till slutmålet, om målet är att få många fans till din Facebook sida så är det ju viktigt att räkna ut vad en fan är värd och hur mycket du är beredd att betala per fan.

Konkurrensen ökar också på Facebook

I Finland har det länge varit relativt billigt att annonser på Facebook. Under detta år har man kunnat se en tydlig ökning på kostnader per klick och CPM (kostnad per 1000 visningar) också på Facebook. Konkurrensen blir hårdare för varje månad och det blir allt viktigare att göra kampanjer som är mer effektiva än konkurrenternas. Det handlar endast om en sak bättre CTR än konkurrenterna gör att du betalar ett mindre pris per klick.

Bättre CTR på Facebook i Finland än i Danmark

Genero har under de senaste månaderna kört kampanjer åt både danska och finska kunder. När vi har kört facebook kampanjer i Finland verkar det som vi skulle ha blivit bortskämda med en hög CTR (genomklickfrekvens på annonserna) och en hög connection rate (hög grad av de som klickar blir fan). Det visade sig att den danska kampanjen fick ca 50% lägre CTR vilket ledde till ca 100% högre kostnad per klick, dessutom blev inte ens 30% av de som klickat fans. Men efter att vi benchmarkat flera danska facebook sidor verkar de ha ett mycket lägre antal fans i medeltal än finska Facebook sidor. Detta visar att finländarna GILLAR “sina” företag och varumärken.

Både Google och Facebook annonsering är kostnadseffektivt

På Google söknätverk söker dina potentiella kunder efter produkter eller tjänster. De är alltså redan intresserad av vad du har att erbjuda. På Facebook däremot kan du få potentiella kunder att bli intresserade av dina produkter eller tjänster. Det är alltså viktigt att komma ihåg när du sätter KPI:s för kampanjerna på Google når du de som redan söker info för att köpa och på Facebook når du genom välriktade annonser till en den målgrupp du ser som potentiella kunder.

Ännu lite om earned media

Genom sökmotoroptimering (SEO) och genom att skapa content som får spridning på sociala medier kan du få gratis synlighet. Genom SEO kan du påverka på vilken plats du hamnar i organiska sökresultat och desto högre upp i serpen desto fler “gratis” besök till din webbplats. Earned media som t.ex. SEO samt en hög närvaro i sociala medier ger resultat på lång sikt. En kombination av både paid och earned media ger dig mest synlighet, besökare och kunder både kortsiktigt och långsiktigt. Till sist, glöm inte heller bort offline kampanjerna eftersom en integrerad marknadsföring är ett måste för att lyckas bli det starkaste varumärket på din marknad.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>