Det går dåligt för Finland!

Den samma visan upprepas gång på gång, “att det går dåligt för Finland”.

Det är dags att vi börjar tänka positivt och gör Finland till vinnare igen. När det är motgångar kavlar vinnarna upp armarna och jobbar hårdare medan förlorarna ger upp.

Vi behöver positivt tänkande och framåtanda. Vi behöver unga entreprenörer och företagsledare som strävar framåt istället för bakåt. Vi behöver tänka globalt. Vi behöver idéer som utmanar gamla sätt att göra business. Vi behöver digitalisering. Men framförallt behöver vi kunna skapa produkter och tjänster som klarar sig i en global konkurrens. Det går inte att längre att vara medelmåttig eftersom konkurrensen är hårdare än någonsin. Eller tycker vi i Finland mer om att gnälla än att ens försöka vinna över konkurrenterna?

Varför skulle jag åka med en sur gnällig taxichaufför när det finns trevliga glada uber chaufförer som är hälften billigare? Varför skulle jag sova på ett sunkigt hotell när det finns en 3 rummare på AirBnB för samma pris? Varför skulle en studerande som skall från Österbotten till Helsingfors betala 40 € för tåg när det går att ta Onnibuss för 7 €? Hur länge skall Finland med lagar hålla tillbaka företag som uber för att taxibranschen sitter fast i gamla system och inte klarat av att hänga med i utvecklingen?

Finländska företag behöver vara med på digitaliseringen, vi har all ingenjörskunskap som krävs för att skapa digitala tjänster och produkter som kunde lyckas globalt. Jag vill inte heller tro att vi är så dåliga på branding, marknadsföring och försäljning som vi själva tycks tro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>