De finländska partiernas webbsidor på 13"

Har valt att göra en snabbkoll på vad de Finländska politiska partierna har att erbjuda mig på 13″ inför riksdagsvalet 2011. Bilderna är tagna på min macbook pro 13″ och det är fritt fram att använda dem för vidare studier. Den viktiga frågan när jag gjorde analysen var: What´s In It For Me?

Skulle man kunna rösta endast genom att gå igenom partiernas landningssidor utan att behöva scrolla?

Vad har partierna att erbjuda mig ifall ifall jag söker på deras hemsidor för att hitta rätt?

Det som jag märkte ganska snabbt var att nästan alla partier förnyat sina hemsidor inför valet. Det som jag också märkte var sidorna verkade vara lika flummiga som själva politiken. De flesta kunde inte svara på frågan som troligtvis alla väljare ställer sig: VAD STÅR DETTA PARTI FÖR?

Här ser ni bilderna samt analyser av de olika webbsidorna, hur många skulle kunna göra sitt val utifrån dessa bilder?


socialdemokraternas hemsida

SDP:s webbsida är helt klart en av dom bättre, ganska enkel och stilren. Men det skulle vara roligt att få svar på fäljande frågor:

 1. Varför har inte deras åsikter fått större utrymme istället för att de blivit inträngt i högra spalten?
 2. Varför har tidsräknaren fått så stort fokus? De som har hittat till sidan kommer också helt klart att veta när valet är. En helt bra idé men den kunde bra byta plats med de frågor som är viktiga för partiet.
 3. Skulle det inte vara lättare att “anna vartti”, “anna vitonen”, om man först skulle få tydligt och klart vilka frågor man stöder?

centerns webbsida

Första reaktionen är att Centerns webbsida är snyggare än SDP:s enligt mig. (kanske pga. en kraftigt “photoshoppad” bild). Men det dök ändå upp ett par frågor:

 1. Vad vill de förändra? I bannern tar de upp några slogans bl.a. valfinansiering och hur transparent de blivit.
 2. Rubriken har snygg font men hur skall jag göra för att få läsa vidare om vad de menar med att förändra Finland?

Samlingspartiets hemsida

Nu märkte jag att den screenshot jag tagit från samlingspartiet inte är startsidan, men eftersom detta var den sida som kom högst i Googles sökning så tar jag den självklart som startsida. GOOGLE är alla webbplatsers startsida ;). En annan fråga är vad sidan ger mig? Vilket intryck får man annat än följande kommentarer:

 1. Dyster
 2. Tråkig
 3. Är detta bilden samlingspartiet vill ge till sina väljare?
 4. Kom ihåg! Detta är startsidan eftersom den kommer först i google, jag kommer inte ens att kolla in deras riktiga “etusivu”.

Tar tillbaka mitt påstående i nr.4 jag blev för nyfiken på samlingspartiets startsida

Här kommer en analys också av samlingspartiets startsidan. Första intrycket är att det här är riktigt bra.

Samlingspartiets startsida

Kokoomus / Samlingspartiets startsida är nu en av mina favoriter. Tyvärr hittades den inte på första plats i google och därför blev min analys som den blev. Vad är bra med sidan?

 1. Fokus ligger på det viktigaste, slogan får dig att vilja läsa mer. Har de stulit trafikskyltsidén från sannfinländarna?
 2. Det blir mera socialt med personerna som stöder partiet och det kommer fram varför de gör det.
 3. Lätt att hitta till själva valsidan.
 4. Lätt att hitta valprogrammet och en kandidat.

Det som man kunde testa här är ifall det skulle funka bättre med 5 tydliga punkter som kort tar upp vad de tänker jobba för istället för bilderna. Har ingen aning om det fungerar bättre och därför borde man testa.

Sannfinländarnas hemsida

Vad skall man säga? Inte en fröjd för ögat men de har lyckats med ett tydligt budskap. Budskapet kunde lyftas fram mycket synligare. Ikonerna i “äänestä” spalten till höger kunde flyttas till mitten, samma sak gäller sloganen med “murra vanhojen puolueiden ylivalta”.


De grönas hemsida

De grönas webbsida är helt klart en av mina favoriter vad gäller användarvänlighet och hur de lyfter fram innehållet. Lite väl mycket grönt för ögat men det får man väl tåla om man är grön. Positivt med sidan är följande:

 1. Tydlig banner, skall man he en banner är det lika bra att göra den ordentlig.
 2. Tydlig rubrik.
 3. Tydliga punkter till höger, lätt att förstå vad de menar.
 4. Tydlig knapp som får en att läsa vidare.
 5. Tydliga pilar som visar var man navigerar till nästa banner.

Överlägset bästa sidan hittills. Lägre ner på sidan har de integrerat sociala medier mycket enkelt och bra.

Kristdemokraternas hemsida

Tydliga och starka färger ger en bra kontrast till den vita bakgrunden. Menyn är tydlig men några tips också till kristdemokraterna:

 1. Vad betyder sloganen? Förklara direkt på samma sätt som de gröna.
 2. Bannern uppe ser ut som den skulle hamnat på fel ställe, skippa den, så syns det mer på 13″.
 3. Vad har artikeln att göra med riksdagsvalet 2011?
 4. Byt ut artikeln mot en banner, typ grönas och flytta sloganen dit samt förklara innebörden med 3 punkter.

Annars är det en stor förbättring jäntemot förra sajten, med små förändringar skulle det kunna bli riktigt bra.

SFP:s hemsida

Samma sak som många andra, var finns ståndpunkterna? Vad får jag om jag röstar på SFP? Det finns inget alls att fokusera på när man kommer in på sidan. Mycket tråkig layout och design. Varför har man helt tomt däruppe i banner?

Förhoppningsvis håller de på att göra ny sida för denna är nog ganska långt efter konkurrenterna.

Vänsterförbundets hemsida

Vänsterförbundet har lite samma sak som SFP, man vet inte riktigt vad man skall fokusera på. Denna är nog en av de sämre enligt mig. Enbart en massa text gör att man ganska snabbt tappar fokus. Kommer det fram vad de står för och varför man skall rösta på dem?

Gemensamt problem bland de tre traditionellt sett stora partierna

Hur skiljer de sig från varandra? Kom skillnaderna fram genast när man landar på hemsidan: What´s In It For Me?

Åtminstone de stora partierna har även kampanjsidor för valet 2011. De sidorna kunde vara grunden för en fortsatt studie.

Här är en lista på några som jag hittade:

Problemet med kampanjsidorna är att de inte kommer att komma först i Google om man inte gör som centern där de kopplat kampanjsidan till huvudomänet som har största styrkan. I de flesta fall är det huvudsidan som hamnar först och detta gör att man inte ens kommer atyt hitta kampanjsidan om man inte börjar söka på allvar. Förutom kanske samlingspartiets som hade en tydlig knapp till sidan.

Vilket partis webbplats är din favorit? Kommentera gärna!

11 thoughts on “De finländska partiernas webbsidor på 13"”

  1. De grönas budskap kommer överlägset bäst fram enligt mig. Det är dessutom lätt att sätta till ta bort innehåll utan att det stör helheten, kollade att de nu hade satt in om tsunamikatastrofen i bannern.

 1. Intressant analys men jag tycker att det är bara KD och Centern som lyft fram en tydlig slogan. Men jag fattar inte vad de gröna har för slogan, men det är kanske just därför den är så bra förklarad…
  Annars så kom man in på de grönas hemsida via google till en sida som inte är deras första sida utan en /vaalit2011 och den är mycket sämre än den egentliga första sidan.

  Angånde Centerns första sida och snygga bild så menar du väl likt Keskochefen att vi har mer än en “pääministeri” då det gäller sådan kommentarer bör man ju akta sig så att man inter hmnar i klorna på mediedrevet…

  1. Magnus: Tack för kommentarerna. Jag nämnde inga namn ;) men jag hamnar också gärna i klorna på mediedrevet. Skulle behöva en del publicitet.

 2. Kokoomus sida tror jag att fungerar rätt så bra fast den är ful. Vill man bli medlem i partiet så hittar man iallafall den stora knappen och kartan på högra sidan dirtekt.. :) Det är nog en sak som är bättre att visa än en tid-räknare..

  1. Thanx for the comment. Du har en poäng MEN före man blir medlem i ett parti vill man ju ha klart och tydligt svar på frågan WIIFM. Det tycker jag inte kommer fram alls lika tydligt som de andra. Nu är ju detta den sida som jag hittade från google så det är inte en helt rättvis analys. Har inte ens kollat deras startsida.

 3. Bra analys! Tycker också att de Gröna har den bästa sidan. Centerns “Haluatko muuttaa Suomea?” låter lite uttjänt (“Vote for change”). Samlingspartiet har (igen) det mest fyndiga temat, och andra sidan saknas konkreta målsättningar.

  1. Tack för kommentaren! Håller helt med. Det är som det skulle fattas ett konkret erbjudande till oss väljare. Har förstås inte läst programmet eftersom jag inte är tillräckligt intresserad. Tycker att de borde fånga ens uppmärksamhet med några synliga välvalda rader i mitten på sidan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>