Tal till 100-tals utexaminerande – att göra det som känns riktigt obekvämt

De som personligen känner mig, vet att jag ogärna går fram och pratar med nya människor. När jag fick inbjudan att hålla tal till 100-tals nyutexaminerade Arcada alumner tackade jag förstås inte glatt för uppgiften. Jag drog ut på svaret men till slut tackade jag ändå av någon konstig anledning ja efter flera mail och telefonsamtal från Arcadas alumn- och kommunikationsavdelning. Jag började direkt efter att ha tackat ja fundera över vad jag egentligen gett mig in på, men innerst inne visste jag att detta är en utmaning som jag behöver, att än en gång försöka övervinna mig själv. På samma gång har jag kanske något viktigt att säga till de som idag är nyutexaminerade och skall börja söka jobb som motsvarar studierna.

Här kan du läsa mitt tal som förhoppningsvis kan inspirera också andra nyutexaminerade.

Grattis! Idag får ni vara stolta över vad ni åstadkommit de senaste åren. Ni är duktiga och speciellt duktig är min fru som sitter där bland er.
Jag är Rasmus Östman, gift, familjefar och entreprenör som blev klar med studierna våren 2010.
När jag fick inbjudan att framföra gratulationer till de nya alumnerna blev jag skitskraj, speciellt när jag hörde att fd. talare brukade tala om studieminnen och nätverket som de byggde genom ett aktivt studieliv. Varför skall jag då hålla tal? - Den mest osociala i klassen, och jag som helst undvek all form av grupparbete.
Igår fick jag en twitter-länk  av min bror från Cannes Ad Festival, den länken gav svaret åt mig varför jag skall göra detta. Länken gick till en bild med texten:
I always did something that I was a little not ready to do. That’s how you Grow. – Marissa Mayer, CEO of Yahoo.
Idag kommer jag alltså inte att tala om det fina med att bygga nätverk eller om studieminnen, utan istället om vad jag har haft för konkret nytta av mina studier senare I livet.
Jag har under de senaste åren många gånger funderat över vad jag egentligen fick för nytta av studierna. Efter att ha jobbat några år har jag fått erfara att det är så lite man kan efter examen. Varför blev jag då inte en university drop-out som många andra framgångsrika entreprenörer.
Därför är det bra att ibland tänka sig tillbaka till den tid då jag satt själv där ni nu sitter som nybliven alumn.
2010 satt jag själv här, jag kände mig stolt över det jobb som jag hade utfört den senaste månaden.
Jag hade tagit mig själv i kragen, tagit ledig från jobbet och skrivit klart examensarbetet på 3 veckor för att få det klart i sista sekunden. Jag kände mig mer redo än förut att ta an de uppgifter som kom emot när jag äntligen skulle börja få jobba full tid med vårt nystartade företag. Jag hade för ett halvt år sedan grundat ett eget företag tillsammans med min bror och vi hade dessutom gjort examensarbetet tillsammans (det var inte en lätt uppgift).
Vi kände att alla möjligheter fanns framför oss.
Studierna hade gett mig tre saker:

  • Ett växande intresse för studieämnet som senare utvecklades till en passion
  • Självförtroende att starta upp ett eget företag
  • Ett drömjobb där jag själv kunde påverka min framtid

Skulle jag då vetat det jag vet idag, hur lite jag egentligen kunde om allt, så skulle jag varit livrädd.
Därför är det viktigt att ni som är här idag, håller självförtroendet uppe, går orädd in i era kommande uppgifter och kommer ihåg att:

“There is no such things as failure and mistakes just lessons learned” - Denis Waitley

Nätverkande har aldrig varit min grej. Men ändå har jag fått mycket ut av alumnverksamheten eftersom vårt företag genom samarbete med Arcada har lyckats anställa en handfull duktiga Arcada alumner. Så med facit i hand har studierna och samarbetet med Arcada senare gett mig otroligt mycket.

Ännu en gång grattis till alla nya Alumner!

Speciellt många gratulationer till min underbara fru som aldrig klagat över tunga studier trots två barn och en man som bara jobbar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>